Шольц повторив, що не погодиться передати Taurus Україні

Шольц повторив, що не погодиться передати Taurus Україні

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що не хоче створювати "жодних оманливих очікувань", тому знов підтверджує неможливість передачі Україні ракет Taurus.

Джерело: Шольц під час спільної з малайзійським колегою Анваром Ібрагімом пресконференції у Берліні, цитує Укрінформ

Пряма мова: "Щодо однієї системи озброєнь, з огляду на ефективність і спосіб застосування, вважаю, що її не можна використовувати безконтрольно, але участь німецьких військових не є виправданою, навіть з-поза меж України".

"Це моє завдання як канцлера, як глави уряду, висловлюватися точно і не створювати жодних оманливих очікувань. І мої відповіді, відповідно, є чіткими".

Деталі: За словами канцлера, його чітка позиція в цьому питанні полягає в тому, що застосування цих ракет є "не виправданим".

Він повторив, що Німеччина, безумовно, є країною, яка найбільше підтримує Україну – фінансово, а також постачаннями зброї.

Пряма мова: "Загалом попередні й обіцяні поставки сягають 28 мільярдів євро або 30 мільярдів доларів. Це значна сума.

Ми мобілізували все, щоб Україна отримала від нас необхідну підтримку – боєприпаси, артилерію, танки, протиповітряну оборону різних типів".

Деталі: Він назвав цю допомогу високоефективною, надійною і постійною, яку Україна дуже цінує.

Видання зазначає: показово, що Шольц дуже рідко згадує назву ракети – Taurus. Цього разу він знову жодного разу не вимовив це слово.

Що передувало: Нещодавно Шольц пояснював, що передача Україні далекобійних ракет Taurus неможлива, тому що ФРН має зберегти контроль над розгортанням цього озброєння, а це можливо лише за присутності на українській території німецьких солдатів.

Раніше він вкотре виключив відправку ракет Taurus в Україну, стверджуючи, що це означатиме, що Німеччина стане стороною у війні з Росією.

Шольц заявив, що Німеччина не може дати Україні "зброю з дальністю дії 500 км, яка в разі неправильного використання може досягти цілі в Москві".

Після цього в Німеччині спалахнув скандал у зв'язку з перехопленням і зливом розмови представників військово-повітряних сил – які, за твердженням роспропаганди, обговорювали підрив Керченського мосту ракетами Taurus.