Франція та Нідерланди підтримали план закупівлі боєприпасів для України поза межами ЄС

Франція та Нідерланди підтримали план закупівлі боєприпасів для України поза межами ЄС

Макрон заявив, що він "повністю відкритий" до ініціативи. Франція та Нідерланди підтримали план закупівлі боєприпасів для України за межами ЄС.


Ідею закупівлі сотень тисяч снарядів у кількох країн озвучив прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала на саміті європейських лідерів у Парижі в понеділок, 26 лютого, покликаному продемонструвати підтримку України.
"Пропозиція Чехії повністю відповідає тому, що ми зробили в плані артилерії. Ми звернулися до країн, які не є членами ЄС, із проханням знайти рішення. Ми будемо брати участь у цій ініціативі. Ми повністю відкриті до неї. Наша єдина мета - ефективність”, - сказав президент Франції Еммануель Макрон на прес-конференції після переговорів.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що його країна погодилася виділити 100 мільйонів євро (109 мільйонів доларів) на реалізацію плану Чехії, і висловив надію, що інші країн приєднаються до ініціативи.
Фіала сказав, що пропозицію його країни можуть підтримати 15 держав, але не назвав їх.

"За нашими оцінками, у 2025 році в Європі і Україні має бути достатнє виробництво боєприпасів, але нам потрібно пережити період до того часу. Ініціатива Чехії - спосіб, яким європейські держави можуть це зробити"", - заявив він, покидаючи саміт.

Повідомлялося, що Франція та деякі інші країни чинять опір використанню коштів ЄС для закупівлі боєприпасів за межами Союзу. Париж закликав витрачати гроші на розвиток промисловості ЄС.
Україна зіштовхнулася з нестачею снарядів та змушені обмежувати артилерійський вогонь, що ускладнює відбиття російських атак. ЄС поставив собі за мету до березня цього року відправити в Україну мільйон снарядів зі своїх запасів, виробництва і закордонних закупівель. Однак у понеділок, 26 лютого, президент України Володимир Зеленський заявив, що ЄС поки що передав лише 30% з мільйона обіцяних снарядів.
У той же час, призупинені й поставки снарядів із США, оскільки схвалення пакету підтримки України на $60 млрд застрягло у Палаті представників Конгресу.