Єврокомісія виділила 500 млн євро на збільшення виробництва боєприпасів

Єврокомісія виділила 500 млн євро на збільшення виробництва боєприпасів

Європейська комісія оголосила про виділення 500 млн євро європейським компаніям для нарощування потужностей з виробництва боєприпасів за схемою, яка дозволить збільшити поставки снарядів в Україну і поповнити запаси країн ЄС.

Про це йдеться у повідомленні Єврокомісії.

Очікується, що за підтримки Акту на підтримку виробництва боєприпасів (ASAP) до кінця 2025 року Європа досягне річного обсягу виробництва боєприпасів у 2 мільйони одиниць.

"Сьогодні Єврокомісія виділила 500 мільйонів євро, передбачених Актом на підтримку виробництва боєприпасів (ASAP). Це дозволить європейській оборонній промисловості наростити потужності з виробництва боєприпасів до 2 мільйонів снарядів на рік до кінця 2025 року", – йдеться у повідомленні.

Комісія відібрала 31 проєкт на допомогу європейській промисловості у збільшенні виробництва боєприпасів і підвищенні їхньої готовності.

Відібрані проєкти охоплюють п'ять сфер: вибухові речовини, порох, снаряди, ракети, а також сертифікацію випробувань і відновлення. На реалізацію проєктів буде виділено 513 мільйонів євро з бюджетів ЄС і Норвегії. Це фінансування дозволить залучити додаткові інвестиції з боку промисловості на умовах співфінансування, в результаті чого загальний обсяг інвестицій у ланцюжок постачання складе близько 1,4 мільярда євро.

"ASAP зосереджується на порохах і вибухових речовинах, які є вузькими місцями у виробництві корпусів боєприпасів, і на них буде виділено близько трьох чвертей програми. Програма підтримає проекти, що збільшать річні виробничі потужності на понад 10 000 тонн пороху і на понад 4 300 тонн вибухових речовин", – йдеться у повідомленні.

Завдяки вже вжитим заходам європейські річні виробничі потужності з виробництва 155-мм снарядів вже досягли 1 мільйона на рік у січні 2024 року.

Компанії, що отримують фінансування в рамках ASAP, та їхні ланцюги постачання розташовані по всьому Європейському союзу. Підтримка надається для посилення існуючих виробничих потужностей, а також для розбудови нових. Завершені проєкти підвищать оперативність і спроможність оборонної промисловості ЄС, що забезпечить більш швидке постачання боєприпасів і ракет в Європу.

Очікується, що грантові угоди з відібраними заявниками будуть підписані в травні 2024 року.

Раніше стало відомо, що Португалія надасть 100 мільйонів євро на закупівлю артилерійських боєприпасів великого калібру для України в рамках відповідної чеської ініціативи.

Перед цим повідомляли, що на додаток до обов’язкової закупівлі 300 тисяч артилерійських боєприпасів для України в межах ініціативи Чехії Прага отримала попередню згоду на купівлю додаткових 200 тисяч снарядів.

Про те, що Чехія знайшла до 800 тисяч снарядів, які можна за кілька тижнів відправити в Україну, якщо знайти для цього фінансування, президент Петр Павел оголосив на Мюнхенській безпековій конференції.