США закупили у Казахстану понад 80 радянських літаків для України

США закупили у Казахстану понад 80 радянських літаків для України

Нещодавно Сполучені Штати придбали у Казахстану понад 80 літаків, які, скоріш за все, згодом потраплять в Україну. Серед переданих літаків були радянські МіГ-27, МіГ-29 і Су-24.

Протягом кількох років Казахстан поступово замінював свій застарілий парк бойових літаків радянського виробництва сучасними версіями, такими, зокрема, як російські багатоцільові літаки Су-30СМ. Також Астана веде переговори із західними виробниками щодо пошуку відповідних бойових платформ.

У рамках цього процесу торік у жовтні було оголошено, що уряд Казахстану виставляє на аукціон 117 винищувачів і бомбардувальників радянських часів. Це перехоплювачі МіГ-31, винищувачі-бомбардувальники МіГ-27, винищувачі МіГ-29 і бомбардувальники Су-24 виробництва 1970-х і 1980-х років. Оголошена вартість продажу становила один мільярд тенге (1,5 мільйона доларів).

У пропозиції про продаж зазначалося, що літаки були в непридатному стані, їхня модернізація вважалася економічно недоцільною, а їхнє використання як джерела запасних частин обмежене.

«Попри це, російсько-англомовний новинний сайт Reporter.RU та український Telegram-канал Insider UA повідомляли, що США нещодавно придбали 81 літак через офшори. Серед переданих за схемою літаків були МіГ-27, МіГ-29 і Су-24», — йдеться у публікації.

Причину закупівлі не оголошували, однак є обґрунтоване припущення, що, оскільки всі типи літаків перебувають на озброєнні України, їх, імовірно, з часом передадуть Києву. Передбачається, що Збройні сили України розберуть їх на запчастини або навіть використають застарілі планери як приманки на аеродромах.